skip to Main Content

Vragen aan het College inzake zorgval bij extra dagopvang voor dementerenden en te snelle en vaak problematische overgang van de dementiedagopvang naar de Wet langdurige zorg

Het College van Burgemeester en Wethouders
van de Gemeente Westland
Postbus 150
2670 AD  NAALDWIJK

Betreft: schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad 2016 inzake de zorgval bij extra dagopvang voor dementerenden en te snelle en vaak problematische overgang van de dementiedagopvang naar de Wet langdurige zorg

Vraag 414 2014-2017

Edelachtbaar College,

Zondagavond 10 december was bij NPO 2 een documentaire over zorg aan huis en de wijze waarop gemeenten omgaan met de extra dagopvang van dementerenden en de pogingen van gemeenten om bij extra dagopvang van meer dan 2 dagen de betreffende zorgvragers door te verwijzen naar de Wet langdurige zorg. Dat laatste leidt dan vaak tot onnodige complicaties waardoor de extra opvang niet, althans niet direct kan worden gefinancierd. Voor gemeenten is het blijkbaar aantrekkelijk om de van het Rijk ontvangen zorgeuro’s niet te hoeven gebruiken en de lasten door te schuiven naar de uitvoerder van de Wet langdurige zorg. Dit geeft vaak problemen bij dementerenden die baat hebben bij de dagopvang omdat hun belangen ondergeschikt gemaakt worden aan financiële belangen van de gemeente.

Dit leidt tot de volgende vragen:

  • Hoeveel uren dagopvang betaalt de gemeente voor dementerenden?
  • Wat gebeurt er in Westland als een dementerende meer dagopvang vraagt / nodig heeft? 
  • Wanneer komt de Wet langdurige zorg in Westland in beeld? 
  • Herkent het College het beeld dat overgang naar de Wet langdurige zorg problemen geeft en de zorgvragers voor problemen stelt? 
  •   In hoeveel gevallen is bij dagopvang als hierboven aangegeven in Westland sprake van overgang naar Wet langdurige zorg?
  • Is het College het met de fractie van Westland Verstandig eens dat in feite alle opvang van nog thuiswonenden door de gemeente betaald wordt en er geen onzekere overgang moet zijn naar een ander regime (Wet langdurige zorg)? Wat is nodig om dit te bereiken? Hoeveel uren zijn bij de gemeente/ SKT gemoeid met problemen verband houdend met de overgang naar de Wlz?

De fractie van Westland Verstandig verzoekt u de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,
U e.a., 

Namens de fractie Westland Verstandig
P.J.L.J. Duijsens,
Fractievoorzitter

Back To Top