skip to Main Content

Reactie op standpunten VVD en CDA Westland inzake financiële positie Westland

Persbericht

Westland Verstandig-LEO 2.0 vraagt zich af wat CDA Westland en de vertrekkende fractievoorzitter Buitelaar bezielen door de bevolking van Westland op het verkeerde been te zetten. Westland bevindt zich financieel in zeer zwaar weer. Er staat geen euro op de bankrekening –Westland heeft geen spaartegoed meer- en CDA en GBW zijn er in geslaagd om samen de opbrengsten van de verkoop van Caiway en het Nutsbedrijf in 2008 te verbrassen. Met name werden in de periode 2007 tot en met 2010 dus ook nog in de crisistijd, vele dure gronden aangekocht. Nog erger, zij hebben een schuld gecreëerd welke zal oplopen naar € 400.000.000,–. Westland bevindt zich niet voor niets bijna bovenaan de lijst van de gemeenten met de hoogste schulden en ook bovenaan de lijst van de gemeenten met de meeste grondposities. Tenslotte is het één van de drie gemeenten in Nederland waar te weinig op de gronden is afgeboekt. Dat laatste heeft weer tot gevolg dat de gronden te duur zijn.

CDA Westland wijst op de reserves. Die zijn alleen op papier aanwezig en hebben al een andere bestemming zoals het bouwen van twee gemeentehuizen als de kiezer niet ingrijpt. Overigens zullen ook die euro’s opnieuw geleend moeten worden. Enig vet op de botten is er niet. Zeker niet als tot afwaardering moet worden overgegaan. Ook als de rente over de schuld in de komende jaren zal stijgen, komt Westland in de grootst mogelijke problemen.

Nu doen CDA Westland en het College het af met de huidige lage rente en dat die rente op de hoge schuld best wel valt op te brengen. Dit is natuurlijk een tijdelijke zaak en wij houden ons hart vast als in de komende jaren de rente stijgt.

Tenslotte weet ook CDA Westland dat het College van B&W er niet in geslaagd is voor het eerst in de geschiedenis van Westland en ook van de gemeenten die Westland gevormd hebben, om een sluitende begroting te krijgen in de jaren 2016 en 2017. Dit is gewoon een zwaktebod en een aanfluiting. Blijkbaar weet dit College het ook niet meer. Naar buiten toe probeert men echter de schijn op te houden dat het allemaal goed zit en dat er geen probleem is. Wij vrezen als er geen ommezwaai in gedrag en beleid komt dat uiteindelijk de Westlandse burgers net zoals in Lansingerland, het gelag moeten gaan betalen en hogere belastingen moeten gaan ophoesten. Het geknoei van het College wordt dan door de burgers betaald. Dit moet voorkomen worden door een duidelijke beleidsommezwaai in de komende periode. Partijen die dat niet willen handelen niet in het belang van Westland. Goede kans is wel dat alle bestuurders die dit veroorzaakt hebben dan van het toneel verdwenen zijn. De nu “brullende” fractievoorzitter CDA Westland komt in ieder geval niet meer terug in de nieuwe Raad. De eerste in de rij???

De fractie van Westland Verstandig-LEO 2.0
Peter Duijsens,
Fractievoorzitter

Back To Top