skip to Main Content

Vertrouwen raad en openbaar bestuur zwaar aangetast Weer melodramatische vertoning in de gemeenteraad

Westland Media

     De achtergrond van het nieuws 

Wie gaat de boel nog redden in Westland

Vertrouwen raad en openbaar bestuur zwaar aangetast

Weer melodramatische vertoning in de gemeenteraad

Woensdag 16 november 2016; Column; “Vervelend, schandalig nieuws” … Raadsgriffier Nico Broekema van de gemeente Westland is de laan uit gestuurd omdat hij 48.000 euro gemeenschapsgeld gebruikte voor het landelijke netwerk Lokaal 13. Volgens mij was dit allang bekend!?! Hij zou ook geheimpjes hebben doorgespeeld naar raadslid John Witkamp (LPF) en fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig. Foei..!

De raad dinsdagavond j.l. bijeen, eisten vertrek van de twee genoemde politici. Witkamp heeft excuses aangeboden. Was er dan kennelijk toch iets aan de hand, of is Witkamp even bang geworden van alle commotie? Even zwak? Duijsens vecht door. Hij zegt informatie te hebben gekregen van Broekema waar niks geheim aan is.

Piet Vreugedenhil, fractievoorzitter CDA Westland, heeft nu het voortouw genomen om de herrie in de tent verder groter te maken dan het is. Hij spreekt over rotte appels maar kon niet aangeven waar exact de overtredingen over gingen. Ja. De brand in Wateringen, en alle geheimen rondom. Dat is een beerput geworden waar mensen gedekt moeten worden voor hun verkeerd handelen. Politieke vriendjes van Vreugdenhil. Dadelijk wordt hij nog een échte politicus, die Piet. haha… Piet geeft zijn beschaving op. Goed zo, dan pas je tenminste in deze gemeente-vecht-raad. Sorry Piet, maar ik schaam mij voor deze manier van politiek bedrijven.

Alles is uitgezocht door Hoffmann Bedrijfsrecherche die zeker een rekeningetje zal neerleggen van enkele tienduizenden euro`s. Integriteit, betrouwbaarheid van onze raadsleden en bestuurders. Vermeende geheimen doorspelen en niet goed overweg kunnen met mensen van de griffie. Vooral die nieuwe jongen niet, u weet wel, daar gaat het om.

Van der Tak en Broekema hebben een bloedhekel aan elkaar, dat is geen geheim en kwam verschillende keren naar boven. Broekema, die sinds 2006 griffier was in Westland, ergerde zich aan de constante bescherming van de burgemeester door deze coalitie, al waren/zijn dingen nog zo fout, Van der Tak wordt altijd politiek gedekt door zijn vriendjes in deze coalitie. Een hele ondemocratische ongezonde situatie. Broekema is aangeboden vervroegd met pensioen te gaan, maar hij weigerde. Hij wilde zijn mond dus niet houden. Als hij wél was vertrokken hadden we dan nooit iets gehoord van het geld dat Broekema (kennelijk) oneigenlijk heeft uitgegeven? Onder de pet gehouden, zeg maar?

Gemeenschapsgeld uitgeven gaat gewoon door. De kosten van de opleidingen van twee wethouders. Tienduizenden euro`s is uitgegeven aan cursussen die ze zeker in hun latere leven kunnen gebruiken. Wethouder en raadsleden die zich verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer in 2017, terwijl ze tot 2018 onze gemeente zouden moeten dienen. Eigen belang, geen burgerbelang. Ze worden zeker niet gekozen, maar willen weg uit deze raad en college. Alleen de intentie al, is niet Koser.

Twaalf duizend euro voor een personeelsfeestje van de oude directeur van de gemeente. We kunnen met vier wethouders af, maar hebben er vijf omdat bij de coalitiebesprekingen de VVD een wethouder wilde hebben. Kosten 500.000 euro per jaar. De gigantische kosten van twee gemeentehuizen waar onze kinderen de eerste vijfentwintig jaar mee worden opgezadeld, omdat de vorige zelfde coalitie (behalve de VVD) het niet eens konden worden over één. Dan bouwen we er maar twéé. Hoe verzin je het!

De brand in Wateringen waar fout op fout is gemaakt. Miljoenen aan opruimen, tienduizenden euro`s aan onderzoeksrapporten van externe adviseurs om maar (quasi) aan te tonen dat de verantwoordelijke bestuurders goed gehandeld zouden hebben. Ja, ja, goede bedoelingen, maar je bent als bestuurder nou eenmaal verantwoordelijk en de boel in Wateringen is tot op de dag van vandaag nóg niet asbestvrij. Kinderen spelen tussen de asbestresten.

Geheimhouding hier, geheimhouding daar. Griffier Nico Broekema had zijn buik vol van al die geheimhouding of verdoezelen. Dát maakte hem recalcitrant, zijn rechtvaardigheidsgevoel, rechtschapenheid en integriteit werd aangetast. Hij kon het niet meer aanzien. Hij zegt integer gehandeld te hebben en klaagt de hele boel aan. Bestuur en zelfs medewerkers omdat zijn integriteit van vele jaren goede en trouwe dienst is aangetast.

Westland lijkt wel een bananenrepubliek. Slecht voor onze uitstraling en imago van onze internationale tuinbouwstreek.  Vriendjespolitiek, dikdoenerij, het blindelings volgen van de coalitie, ook al ben je als raadslid het niet eens met bepaalde besluiten van je fractie. Je blijft lekker zitten als raadslid voor de extra 1500 euro (of meer) die je vangt als raadslid. Wie wil nog raadslid worden? Niemand toch? In deze coalitie breng je jezelf alleen maar schade toe. Voor je ego hoef je niet meer in de raad te zitten. Alhoewel, je moet gewoon een meeloper zijn. Maar je hebt ‘ballen’ nodig om te zeggen, ‘ik kap er mee’. Nou, ik ben ze nog niet tegengekomen!

De burgemeester moet de dirigent zijn maar kan geen maat houden. Hij moet de bindende factor zijn in de gemeente (raad) maar krijgt dit kennelijk niet meer voor elkaar. Het vertrouwen in het openbaar bestuur en de gemeenteraad is nu wel gigantisch aangetast. Vriendjes doen wat voor (zaken)- vriendjes, brallen, prietpraat, politieke onhandigheid, geen goede dossierkennis, en persoonlijk belang spelen de boventoon. Sommige die deze column lezen zeggen; “daar herken ik mij niet in”, zo makkelijk maken zij zich er vanaf. Denken ze!?!

Toch blijf ik het opnemen voor die goedwillende ambtenaren die werken voor onze gemeente. Tenslotte kunnen zij er ook niks aan doen dat het een zooitje is, en zeker geen reclame als je zegt dat je werkt voor de gemeente Westland. Niet als werknemer, maar wel als journalist uit Westland, heb ik dat aan den lijve ondervonden. Is niet leuk hoor, om je te moeten verdedigen, te schamen voor andere, incompetente politieke randfiguren, omdat jij toevallig uit Westland komt.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 moeten we afrekenen. Dát is zeker!

Column JFN

Reageren? JohnNavarro@live.nl

 

Back To Top