Vragen aan College inzake beëindiging onwenselijk gebruik onderpad Maasdijk zuidzijde ‘s-Gravenzande
Betreft: schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel…
Het College van Burgemeester en Wethouders
van de Gemeente Westland
Postbus 150
2670 AD NAALDWIJK
Betreft: schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel 26 van het oude Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Gemeenteraad 2006 inzake bodemdaling in De Lier
Vraag 223 2014-2018
Edelachtbaar College,
De bodemdaling is de Vogelwijk in De Lier is aanzienlijk en daar maken de bewoners en de fractie van Westland Verstandig zich zorgen om. Na een signaal uit deze wijk is daar een bezoek gebracht. Het blijkt dat ook in die wijk bewoners problemen hebben met rioolbuizen en waterleidingen door forse bodemdaling.
In een ons bekende situatie is een ambtenaar van de Gemeente Westland na het zoveelste probleem en na open leggen van het riool tot het hoofdriool op openbaar gebied, komen kijken toen dat riool open lag. De gemeenteambtenaar erkende dat het door bodemdaling kwam. De Gemeente Westland heeft toen ook de schade vergoed voor de vernieuwing van het riool. Ook parkeerplaatsen zijn verzakt. De toegang tot woningen en schuurtjes wordt steeds lastiger door de hoogteverschillen.
Dat ene probleem is opgelost, maar bewoners maken zich zorgen wat er met gasleidingen kan gebeuren.
Bewoners zijn ermee bekend dat deze problemen ook spelen in o.a. de Bomenbuurt (rode dorp) en vragen zich af hoe zij deze problemen het beste kunnen aankaarten bij de gemeente Westland?
Het is onze fractie natuurlijk bekend dat de bodemdalingen breder spelen in De Lier. Naast deze Vogelwijk in ieder geval ook in Bomenbuurt en Druivenbuurt. De Vogelwijk is niet genoemd in raadsdocumenten, zoals de begroting 2016 en raadspresentatie in december 2015.
Ook is ons bekend dat er een pilot is voorzien vanaf april 2017 in de Eikenhof (Bomenbuurt). In andere plaatsen (Goudse regio) is hiermee al ruimere ervaring opgedaan. Ophogen is nodig, maar de manier waarop maakt nogal uit. Het schijnt dat het toepassen van schuimplastic platen in de ondergrond (laag gewicht, groot oppervlak) succesvol is toegepast, o.a. onder snelwegen die op veengronden zijn aangelegd in Zuid-Holland. Daar waar leidingen en kabels liggen zou dan voor smallere platen gekozen kunnen worden.
Na de raadspresentatie op 1 december 2015 is het (te) stil rond dit dossier. In de ‘midterm review’ van het college van juni 2016 wordt het probleem in het geheel niet genoemd. Omdat dit een goed nieuws show van het college is, was dat overigens ook niet te verwachten.
Opvallend is verder wel dat ook in de 1ste actualisatie 2016 hier ook niets over vermeld staat, dit terwijl voorde bodemdaling in De Lier wel al kosten gemaakt worden in 2016 o.a. door externe inhuur.
De fractie van Westland Verstandig heeft dan ook sterk de indruk dat het College de aard en omvang van de problemen en de snelheid van de bodemdaling in De Lier onderschat en nog niet voorziet van de benodigde urgentie. Mogelijk dat de veelvuldige wisseling van projectmanagement in dit dossier hier ook debet aan is. Slagvaardigheid en actieve communicatie met bewoners in zaken zoals deze, die er toe doen voor bewoners en waarvan bewoners dagelijks de lasten ondervinden, is sowieso geen sterk punt van dit college.
Dit leidt tot de volgende vragen:
De fractie van Westland Verstandig verzoekt u de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn schriftelijk te beantwoorden.
Hoogachtend,
U e.a.,
Namens de fractie Westland Verstandig
L.G. Boekestijn,
raadslid
Bijlage1: Enkele foto’s van de bodemdaling in de Vogelwijk
Bijlage 2: Technische vragen Westland Verstandig bij Programmabegroting 2016-2019 (oktober 2015)
Vraag Westland Verstandig: Is in de begroting opgenomen de mogelijke kosten die gemaakt moeten worden in De Lier om verdere wateroverlast in gebieden die verzakken te voorkomen? Zo ja, waar is dat terug te vinden en zo nee, waarom niet?
Antwoord: Eerste globale kostenramingen laten zien dat een grote investering nodig is om te komen tot een structurele aanpak van het probleem. De problematiek van de bodemdaling is divers en complex van aard en is op deze schaal niet eerder voorgekomen in Westland. De wegen en enkele woonwijken hebben last van zetting, krimp en oxidatie van de veenbodem. Dit leidt onder andere tot schade aan wegen, trottoirs, bebouwing, groen en rioleringen.
De aanpak van deze bodemdaling vraagt vanwege de omvang en complexiteit om meer gebiedsgericht integraal maatwerk. Onderzoeken die reeds zijn uitgevoerd laten zien dat een zeer grote investering nodig is om te komen tot een structurele aanpak van het probleem. Voor de begroting 2016 en verder is deze investering nog niet verwerkt. De problematiek is in de beheerplannen 2015-2018 geduid als risico en wordt in de Prorap 2015 eveneens benoemd.
Volgend op eerdere onderzoeken en adviezen (schriftelijk en mondeling) wordt momenteel één integraal plan van aanpak uitgewerkt ten aanzien van in het bijzonder wateroverlast, verzakking in relatie tot beheer en onderhoud en de aanpak hiervan. Uitwerking vindt plaats vanuit de nieuwe beheerplan-aanpak en Programmatisch Beheer en Onderhoud. Hierbij wordt de expertise van andere gemeenten benut (waar reeds diverse gesprekken hebben plaatsgevonden) en wordt daarnaast informatie verwerkt die bijvoorbeeld is vergaard op diverse symposia.
Ook sluit de gemeente aan bij het platform ‘slappe bodem’, waarvan het voorzitterschap ligt bij de wethouder openbare ruimte van de gemeente Gouda. Hierin participeren ook andere gemeenten die te maken hebben met bodemdaling en de gevolgen hiervan. Oplossingen voor het verzakken van de bodem voorkomen impliciet dat in een later stadium wateroverlastproblemen ontstaan in de gebieden waar deze verzakkingen plaatsvinden.
Bij de financiële uitwerking wordt gekeken naar de eventuele doorwerking voor andere delen van De Lier. Echter, de totale omvang van de opgave is op dit moment nog niet voldoende inzichtelijk om te kunnen benoemen. Nadere uitwerking moet nog plaatsvinden en voorbereidingen moeten worden getroffen (uitdetaillering, aanbesteding etc.). De daadwerkelijke uitvoering van werkzaamheden is niet eerder voorzien dan in de eerste helft van 2017.