skip to Main Content

Westland Verstandig op bezoek bij de noodbestuurderspost aan de Oudelandstraat 27 in ‘s-Gravenzande

Westland Verstandig op bezoek bij de noodbestuurderspost aan de Oudelandstraat 27 in ‘s-Gravenzande. Erfgoed met een mooie kans voor de gemeente Westland

Bijna niemand is bekend met het stukje erfgoed wat zich bevindt aan de Oudelandstraat 27 in ‘s-Gravenzande onder de gymzaal. In 1968 gebouwd voor de eventuele gevaren van de Koude Oorlog. Mogelijk een derde Wereldoorlog dreigde toen, bij de Koreaanse oorlog, de Hongaarse Opstand en de Cubacrisis.

Ook in ‘s-Gravenzande werd daarop ingespeeld om bij oorlog in ieder geval de bestuurders hun werk te kunnen laten doen. Dat waren andere tijden blijkbaar. Een schuilkelder/ bunker dus met een heuse “burgemeesterskamer” met een zeer inventieve telefooncentrale, die er nog is.

In het weekend van 22 en 23 oktober werd de bunker voor even geopend door enthousiaste vrijwilligers. Zij kregen de sleutel van wethouder Rombout en ook burgemeester Arends was enthousiast.

De schuilkelder / bunker staat al jaren ongebruikt leeg en dat is natuurlijk zonde. De vrijwilligers zouden gaarne zien dat het beheer van de bunker / schuilkelder aan een stichting wordt overgelaten en dat ze met beschikbare subsidie van de Provincie en Rijk dit Koude Oorlog-erfgoed kunnen behouden en inrichten. De landelijke Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog is bereid de bunker in te richten en van zaken te voorzien die uit andere bunkers komen.

Reden voor de fractie van Westland Verstandig om op bezoek te gaan. Direct waren we enthousiast. Zonder direct geld te moeten ophoesten als gemeente kunnen we zo maar een stuk erfgoed toevoegen aan het schaarse aantal in onze gemeente.

Westland Verstandig zal een motie aan de Raad voorleggen op 9 november 2022 om het beheer van deze ongebruikte bunker aan een stichting te geven om zo het publiek het verhaal van deze periode in de historie te vertellen. Ook bekendheid met onze geschiedenis is altijd goed. Openstelling voor het publiek een groot aantal keren per jaar draagt daaraan bij. Dat willen we bereiken!

Back To Top