Betreft: schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel…
Westland Verstandig vindt dat ook de komende jaren de Westlandse WMO-voorzieningen intact moeten blijven
Westland Verstandig vindt dat ook de komende jaren de Westlandse WMO-voorzieningen intact moeten blijven. Dus zeker geen bezuinigingen / versoberingen die ten koste van de zorg gaan
In deze tijden van geldtekort bij de gemeente Westland wordt druk nagedacht over bezuinigingen / versoberingen. Eerder gaf Westland Verstandig al aan dat het Westlands minimabeleid in ieder geval ontzien moet worden. Niet bezuinigen daar waar (financiële) steun voor onze inwoners vanuit de gemeente echt nodig is om mee te doen. Hetzelfde geldt voor de ondersteuning aan vaak kwetsbare mensen die aangewezen zijn op de (WMO-)zorg. Alleen plannen voor 2025 die “slimmer” werken aangeven met behoud van de kwaliteit en omvang van de zorg, kunnen op steun van Westland Verstandig rekenen als daardoor minder geld uitgegeven wordt.
Door de vergrijzing en door de terechte wens van inwoners om langer zelfstandig te blijven wonen met behoud kwaliteit van leven, zullen de WMO-kosten stijgen de komende jaren. Dat is voorspelbaar. Westland Verstandig hecht eraan dat de gemeente Westland de lasten daarvan draagt en zelfs de WMO-zorg zal verbeteren. Van het Rijk ontvangt de gemeente daarvoor ook geld en dat geld moet wel aan deze WMO-doelgroep toekomen en van dat geld moet de gemeente niet andere zaken betalen.
Als de gemeente in staat is de Flora Campus te ontwikkelen waarmee meer dan € 100 miljoen gemoeid is en vele miljoenen euro’s uit kan geven aan de glastuinbouw en positionering en branding van de gemeente, dan moet handhaving van de huidige WMO-zorg ook geschieden en geen probleem zijn.
Hetzelfde geldt voor andere voorzieningen in Westland voor onze verenigingen en instellingen met veel vrijwilligers en daarnaast ook cultuur en kunst. Ook daar geen versobering, maar een tandje erbij. Westland Verstandig vindt om onder meer de WMO-zorg mogelijk te maken, dat nieuwe grote investeringen met jaarlijks terugkomende hoge lasten kritisch op haalbaarheid en gevolg bekeken moeten worden. Met name of door die grote investeringen andere meer noodzakelijke uitgaven voor de zorg, cultuur, kunst en voorzieningen niet in gedrang komen.
Westland Verstandig vindt dat de gelden om nu een sluitend gemeentelijk huishoudboekje te hebben, gevonden kunnen worden in de bedrijfsvoering van de gemeente. Op die bedrijfsvoeringskosten kan -met hetzelfde resultaat- best wel structureel geschrapt worden, zoals de inzet van minder externe en vaste krachten, minder opdrachten aan adviesbureaus en minder (vaak zinloze) onderzoeken. Ook door vlotter en minder formeel te werken en werk niet meer te doen wat geen zin heeft en niets oplevert voor onze inwoners, kan op een totaalpost van ruim € 90 miljoen best wel meerdere miljoenen minder uitgegeven worden.
Westland Verstandig zal bij de komende Begrotingsraad deze benadering verder uitwerken en rekent op steun van het College en andere partijen.