skip to Main Content

Motie van afkeuring tegen CDA-wethouder Vreugdenhil wegens doorgaan met verkeerde aanpak huishulpuren

Motie van afkeuring tegen CDA-wethouder Vreugdenhil wegens doorgaan met verkeerde aanpak huishulpuren

Gisterenavond is gebleken dat CDA-wethouder Vreugdenhil, gesteund door CDA, LPF, CU-SGP, D66, door wil gaan met het terugbrengen van het aantal huishulpuren in Westland bij inwoners -jong en oud- met een ondersteunersbehoefte. Om 1.700 huishoudens opnieuw te gaan beoordelen kost de gemeente Westland meer dan € 1.7 miljoen aan extra hiervoor aangetrokken ambtenaren en externe bureaus oftewel 100.000 huishouduren, die immers voor € 17,50 per uur worden “ingekocht”. Schandelijk om op deze wijze geld te verspillen en niet te gebruiken voor de zorg zelf. Als je kosten wilt besparen, dan zeker niet op deze wijze. Per saldo kost het nu meer dan in de situatie dat alles bij het oude zou blijven en iedereen tevreden was.

De “truc” is dat geen uren meer aan huishoudens worden toegekend, maar er wordt een schoon en leefbaar huis beloofd. Plotsklaps worden vaak hoogbejaarde inwoners geacht ook zelf de handen uit de mouwen te steken en moeten derden maar helpen en dat wordt dan in mindering gebracht op de hulpuren, die vaak al heel veel jaren zonder discussie gegeven werden. Ook bepaalt blijkbaar ineens de gemeente wat schoongehouden moet worden en wat niet meer nodig is. Ook wanneer het werk wordt gedaan is onzeker en door wie? Dit alles leidde tot heel veel verdriet bij toch al kwetsbare inwoners. Immers vanaf 1 januari leidde deze aanpak tot fors minder uren in een groot aantal bestaande gevallen. Dat zal ook nu weer gebeuren. Ook eindeloos gesteggel zal er zijn over wat schoon is. De huishulp is vaak het enige contact wat ouderen hebben met de buitenwereld op een dag en zelfs in een week. Een kopje koffie samen met de hulp is zeer waardevol voor die mensen. Ook dat wordt hen afgenomen doordat minder uren en vaak minder bezoeken per week worden gegeven. Daarnaast heeft de hulp ook een waakfunctie en kan eventuele gezondheids- en andere problemen signaleren en bespreken. De wethouder wuift deze argumenten weg. Als mensen dat nodig hebben doen ze -volgens de wethouder- maar een beroep op Vitis. Als je dit zegt dan weet je echt niet wat er gaande is, dat het niet zo werkt in de praktijk en dan moet ernstig betwijfeld worden of deze wethouder wel geschikt is voor de zorgportefeuille. Zeker nu ook KBO-PCOB, Seniorenraad en praktijkdeskundigen de wethouder ook al hierop gewezen hebben. De CDA-wethouder is hardleers en kil. Waarom? Omdat hij gewoon zijn zin wil doordrijven!!

Alles wordt nog erger als bedacht wordt dat de gemeente handelt in strijd met de uitspraken van rechters, die inhouden dat inwoners recht hebben op een zeker aantal uren. Anders is er strijd met de wet. De wethouder durft zelfs zover te gaan door te stellen dat hij alle medewerkers en aanbieders verboden heeft over uren te praten. Wel gebeurt dat als er bezwaar gemaakt wordt. Dat betekent dus dat de getroffen inwoners maar direct bezwaar moeten maken. De wethouder heeft geschreven dat dan snel een regeling moet worden getroffen want de kwestie mag niet naar de rechter omdat het dan fout gaat. Ook dit is een vreemd en wethouder onwaardig gedrag. Heel veel gemeenten in Nederland zijn dan ook weer uren gaan toekennen en zijn gestopt met afschatten op resultaat. Westland start daar nu pas mee en weet ook dat dat op termijn toch weer teruggedraaid moet worden. Dus weer geld naar extra ambtenaren en bureaus.

In april jl. stopte de wethouder met de actie om het aantal uren terug te draaien. Er was te veel verzet. Uiteraard werd weer een duur extern bureau ingeschakeld, die al eerder opdrachten uitvoerde voor het College en die ook op het punt staat externe krachten uit te huren aan de gemeente. Het qua inhoud vreemde rapport stelde toch vast dat er vele ernstige fouten zijn gemaakt maar gaf uiteraard wel aan dat de wethouder door mag gaan. Wel zouden eerst meer dan 10 aanbevelingen moeten worden uitgevoerd. Echter dat laatste gebeurt niet of nauwelijks of pas op termijn en de wethouder gaat als een ijzeren hein weer op de oude wijze verder. Ongelooflijk, onaanvaardbaar en ongehoord.

Ook zelfs de wens van Westland Verstandig dat altijd een echt onafhankelijke (dus geen Vitis- of SKT-medewerkers die eigenlijk weer een verlengstuk zijn van de gemeente) cliëntondersteuner bij gesprekken aanwezig moet zijn, werd door de wethouder en de hiervoor genoemde partijen niet ondersteund. Blijkbaar ook al bang voor pottenkijkers die degene die hulp nodig heeft met onafhankelijke en “niet gestuurde” raad en daad kunnen bijstaan.

Voor Westland Verstandig, GBW en GL was de maat vol. Zij dienden een motie van afkeuring in tegen de wethouder Vreugdenhil die blijkbaar niet geleerd heeft van de schrijnende ellende die hij eerder dit jaar aanrichtte bij mensen die dat zeker niet verdienen. PvdA stemde voor en CDA, LPF, CU-SGP, D66 en VVD stemden tegen en daarmee gaven de laatsten aan alles prima te vinden wat de wethouder deed en doet. Hun betogen in de Raad gaven ook blijk dat ze weinig inlevingsvermogen hebben in de echte problemen waar inwoners met een zorgvraag mee te maken hebben. Westland Verstandig vindt dat diep treurig. Vooral van christelijke partijen zou je een andere opstelling verwachten.

Wordt vervolgd en inwoners die onheus benaderd worden door de gemeente en de aanbieders of oneigenlijk gekort worden in aantal uren worden opgeroepen zich bij onze fractie te melden. We zetten het dan weer op de agenda van de Raad. Uiteraard houden we de vinger aan de pols.

Namens de fractie van Westland Verstandig,
Peter Duijsens

 

Back To Top