skip to Main Content

Vragen aan College inzake op grote schaal terugbrengen van het aantal uren huishoudelijke hulp

Het College van Burgemeester en Wethouders
van de Gemeente Westland
Postbus 150
2670 AD  NAALDWIJK

 

 

Betreft: schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad 2016 inzake op grote schaal terugbrengen van het aantal uren huishoudelijke hulp en de gevolgen daarvan voor onze inwoners, maar ook voor degenen die dit soort thuishulp moeten geven

 

Vraag 688 2018-2022

 

Edelachtbaar College,

Onze fractie bereiken alarmerende berichten van zowel inwoners die zorg nodig hebben als wel van mensen die in de zorg werkzaam zijn over het systematisch terugbrengen van het aantal uren thuishulp waar mensen die dringend zorg nodig hebben mee te maken krijgen in de loop van 2019. Zoals in vakjargon dat genoemd wordt “het teruggaan in regie en ondersteuning bij huishoudens van trede 3 (2 ¼ uur thuishulp) per week naar trede 4 (1 ½ uur huishoudelijke hulp)”. Blijkbaar bij degenen die dit soort thuishulp aanbieden wordt via de keukentafelgesprekken naar redenen gezocht waarom het aantal uren huishoudelijke ondersteuning kan worden teruggebracht. Dit gebeurt op grote schaal en systematisch. Mensen die al vele jaren lang een bepaalde hoeveelheid uren hebben, worden teruggebracht in uren. De redenen daartoe zijn niet altijd duidelijk en mensen met een beperking, meestal senioren, worden geacht meer zelf te doen terwijl dat echt niet kan.

Voorts hebben we politiek de mond vol over het voorkomen van eenzaamheid en de hulpverleners geven aan dat door het terugschroeven van het aantal uren er voor een praatje geen enkele ruimte meer is. De zorg krijgende inwoners ervaren dit als zeer vervelend omdat het bezoek van de thuishulp vaak één van de weinige bezoeken is die men heeft en waar in ieder geval nog even een praatje mee gemaakt kan worden. Dat laatste is dus nu niet meer mogelijk, terwijl ook het werk zelf niet deugdelijk verricht kan worden.

Naast het feit dat dit onaanvaardbaar is voor onze inwoners betekent dat ook een hele grote druk op degenen die thuishulp moeten verlenen. Bij onze fractie zijn een aantal thuishulpverleners geweest en zo werd iemand die al jarenlang 9 uur thuishulp geeft en dat nu deed bij drie klanten, nu ineens aangegeven dat die drie klanten in veel minder tijd moeten worden geholpen en dat er nog drie extra klanten moeten worden “afgewerkt” per week. Dit betekent een geweldige tijdsdruk omdat natuurlijk ook van het ene adres naar het andere adres nog gereisd moet worden en is eigenlijk onaanvaardbaar en komt de hulp niet ten goede. Men vraag zich ook af of dit een bezuinigingsmaatregel is. In ieder geval wordt de zorg er zeker niet beter van.

Dit leidt tot de volgende vragen:

  • Herkent de wethouder het beeld dat structureel deze WMO-voorziening in tijd wordt teruggebracht en dat blijkbaar de keukentafelgesprekken in vele, wellicht alle gevallen leidt tot het terugbrengen van het aantal uren huishoudelijke medewerking?
  • Welke rol speelt de wethouder bij het opmaken van het zorgplan zoals dat ook als een voorbeeld bij deze vraag is gevoegd?
  • Kan de wethouder een overzicht geven van het aantal uren wat vóór 1 januari 2019 aan totale thuishulp voor huishoudelijk werk werd gemaakt en het aantal uren wat er nu is en wat zijn de prognoses voor de rest van dit jaar en wellicht het eerste kwartaal 2020?
  • Is dit een bezuinigingsmaatregel of wordt echt nagedacht?
  • Kan de wethouder wellicht in een raadsinformatieavond de fracties op de hoogte stellen van wat er gaande is en wat de rol van de gemeente hierin is?
  • Kan de wethouder ook cijfers produceren wat deze maatregelen in geld betekenen?
  • Is de wethouder bereid om met de grote aanbieders overleg te gaan voeren om de werkdruk van de mensen die bij die zorgaanbieders werken te verminderen?
  • Vindt de wethouder het niet belangrijk dat degenen die thuishulp verlenen ook een sociaal praatje maken met degenen waar die hulp verricht wordt om op die wijze iets te doen aan mogelijke vereenzaming?
  • Is de wethouder het met de fractie van Westland Verstandig eens dat deze hulp erg belangrijk is, niet alleen om vereenzaming tegen te gaan, woningen leefbaar te houden doordat het netjes opgeruimd is maar ook preventief kan werken om bijtijds eventuele verandering in omstandigheden waarin onze inwoners thuis blijven te constateren?
  • Vindt de wethouder het juist dat nu mensen steeds langer thuis moeten blijven, die thuissituatie goed geregeld moet zijn en dit soort drastische maatregelen van het terugbrengen van thuishulpuren niet hoort?

De fractie van Westland Verstandig verzoekt u de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn schriftelijk te beantwoorden.

bijlage artikel 42-vraag 688 Zorgplan

Hoogachtend,
U e.a.,

Namens de fractie Westland Verstandig,
Peter Duijsens
Fractievoorzitter

 

Back To Top