skip to Main Content

Persbericht Westland Verstandig: Wethouder Meijer van GemeenteBelang Westland komt toezegging niet na om volledige DBFMO-contract onder geheimhouding te laten inzien aan raadsfractie Westland Verstandig

 

Westland Verstandig: Wethouder Meijer van GemeenteBelang Westland komt toezegging niet na om volledige DBFMO-contract onder geheimhouding te laten inzien aan raadsfractie Westland Verstandig

Tijdens de raadsvergadering van vorige week woensdag 14 oktober jl. moest wethouder Meijer door de knieën onder druk van de ingediende motie en zei toe dat de Raad en dus ook de fractie van Westland Verstandig het complete DBFMO-contract kon inzien onder oplegging van geheimhouding. Na de raadsvergadering heeft Westland Verstandig een aantal pogingen gedaan om het contract te mogen inzien. Het College reageert niet eens op verzoeken en de wethouder en het complete College weigeren de toezegging tot nog toe na te komen. Dit is weer het zoveelste bewijs van toezeggingen van het College die niet nagekomen worden. Dit kan echt niet langer meer.

Inmiddels heeft professor Hennes de Ridder zich vernietigend uitgelaten over de DBFMO-constructie en bevestigt hetgeen Westland Verstandig al vanaf het begin geroepen heeft. Een citaat uit het artikel van de professor: “Wat bezielt Westland om een DBFMO-contract waarvan de hele wereld buiten Nederland eindelijk genoeg heeft, te sluiten? “. Het artikel wordt hier geciteerd:

“Hét contract? Niet bepaald, het gaat minstens om enkele tientallen contracten tussen alle betrokken partijen om de toekomst rondom het gemeentehuis voor 25 jaar vast te leggen. Dat lukt natuurlijk niet, maar daar hebben de consultants, die deze partijen voor de eerste keer verleid hebben, lak aan. Minsten 30 procent van de totale som gaat aan de adviseurs op.

Wat bezielt Westland om een DBFMO-contract, waarvan de hele wereld buiten Nederland eindelijk genoeg heeft, te sluiten? Het ontwerp (D) is al gedaan door Cepezed, de bouw (B) gaat op de gebruikelijke manier met honderden onderaannemers, het onderhoud (M) is de eerste 25 jaar te verwaarlozen, de financiering (F) is minstens twee maal duurder dan de gemeente zelf had gekund en het langjarig uitbesteden van beheer (O) in een wereld die exponentieel verandert, is waanzinnig omdat zowel gebruik als technologie rondom het gemeentehuis over 25 jaar onherkenbaar zal zijn. Maar dat hebben ze in Westland niet bedacht!

Daar zitten ze in 2045 nog met die rare loketjes, met lege ruimten, met oude meubeltjes en de kantine, waar de inmiddels verboden kroketten en ander etenswaar volgens contract worden geleverd en stiekem in de vuilnisbak belanden. Westland loopt dan al lang leeg op haar gemeentehuis, omdat de dan toch noodzakelijke aanpassingen aan het gebouw een vermogen kosten. Dat is namelijk het nieuwe verdienmodel van de DBFMO-bouwer, die zijn geld verdient aan de noodzakelijke wijzigingen om het gebouw enigszins bruikbaar te houden.

Het DBFMO-contract is daarmee een extreme perversiteit. In veel landen is het helemaal voorbij met dat maffe gedoe.

De huidige bestuurders en raadsleden in Westland zijn over een paar jaar weg. Hun erfenis is dat de beleidsruimte van hun opvolgers voor jaren kleiner is. Leve de democratie.”

Dit is kritiek die al door Westland Verstandig vanaf het begin is geuit en er zijn nog veel meer nadelen verbonden aan de DBFMO-constructie. Deze zijn allemaal weggewoven door eerst de CDA-burgemeester en later wethouder Meijer. Ook heeft Westland Verstandig steeds aangegeven dat dit prestigeproject alleen maar nodig was voor de zelfgenoegzaamheid van de huidige bestuurders. De professor geeft dat typerend aan dat als echt de problemen ontstaan, de huidige bestuurders weg zijn en dat we alles doorschuiven naar de toekomst. Westland Verstandig heeft maar weer vragen gesteld en aan het College ook de vraag voorgelegd of het niet verstandig is om af te zien van uitvoering van de plannen. De bouw van twee halve gemeentehuizen is al te gek en kosten opdrijvend, maar ook nog met zo’n constructie omdat het de burgemeester goed uit kwam om even voor de verkiezingen zogenaamd de Raad en de Westlandse bevolking voor het blok te zetten, is natuurlijk ook typerend.

bijlage persbericht 20-10-15 artikel Hennes de Ridder

Namens de fractie van Westland Verstandig

Peter Duijsens,
Fractievoorzitter

Back To Top