skip to Main Content

Vragen aan College inzake herhaalde verzoeken en vragen over de kunstverzameling Westland

Het College van Burgemeester en Wethouders
van de Gemeente Westland
Postbus 150
2670 AD  NAALDWIJK

 

 

 

5 januari 2021

 

Betreft: schriftelijke vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders in het kader van artikel 42 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad 2016 inzake herhaalde verzoeken en vragen over de kunstverzameling Westland

 

 

Vraag 973 2018-2022

 

Edelachtbaar College,

Diverse fracties hebben al de afgelopen jaren vragen gesteld aan het College over de wijze waarop zij meent om te moeten gaan met de kunstverzameling van de gemeente Westland. Die kunstverzameling bestaat deels uit BKR-stukken –we begrepen ongeveer 300 stuks- en ongeveer 1.500 kunstwerken die eigendom zijn van de gemeente Westland. Daarin zitten hele dure objecten –Drieluik in
’s-Gravenzande- en ook hele goedkope zaken.

Daarnaast is er sprake van vermissingen / aantoonbare diefstallen en beschadigde stukken wat door slordig daarmee om te gaan, veroorzaakt is. Van diefstal zou aangifte gedaan moeten worden bij de politie en voorts zou voor de beschadigingen en de vermiste / gestolen zaken melding gedaan moeten worden bij de verzekering van de gemeente.

Vrijwilligers hebben op een hele goede en complete wijze de kunstverzameling geïnventariseerd en lijsten daarvan aangelegd. Desalniettemin wil het College op haar eigen wijze een en ander aanpakken en dat duurt nu al jaren met hele mooie verhalen steeds als toegift, maar zonder concreet resultaat. Ook worden jaarlijks duizenden euro’s uitgegeven voor de opslag van kunststukken in Den Haag, terwijl dat niet nodig zou zijn als er opruiming zou plaatsvinden van bijvoorbeeld een groot deel van de BKR-stukken en dan zou een en ander allemaal in Naaldwijk in het gemeentehuis kunnen worden ondergebracht. Geldverspilling dus.

Hoe omgegaan is met de beelden van bijvoorbeeld de voormalige gemeente ’s-Gravenzande is inmiddels duidelijk en deze zijn aangetroffen op een vuilnisbelt. Het Gravin Machteldbeeld blijkt zwaar gehavend te zijn –in ieder geval de sokkel- en is opgeslagen op de “stortplaats” in Monster. Dat het College hardnekkig weigert om het beeld terug te plaatsen op het Marktplein in ’s-Gravenzande is inmiddels meer dan bekend. Dat zou alsnog volgens onze fractie moeten gebeuren. Wellicht na de verkiezingen in 2022 voor een nieuwe Gemeenteraad zal dat alsnog gaan gebeuren.

Inmiddels is het Erfgoedhuis bezig om alsnog een inventarisatie te maken en nadat dat al uitgesteld was, zouden dan eindelijk in januari van dit jaar de kunstlijsten kunnen worden opgeleverd. Het is inmiddels januari en de vraag is wanneer aan de Raad de lijsten worden toegezonden.

Voorts zijn door inwoners Wob-verzoeken gedaan en ook is een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. De vraag is hoe de stand van zaken is en of de betreffende stukken ook aan de Raad kunnen worden toegezonden, zodat de Raad een vinger aan de pols kan houden. Blijkbaar loopt de procedure bij de Nationale Ombudsman ook niet op rolletjes, omdat daar weer geklaagd wordt over de wijze waarop de gemeente meewerkt aan het onderzoek.

Dit leidt tot de volgende vragen:

  • Kan het College aan de Raad beschikbaar stellen de procedurestanden van het beroep van inwoners op de Wob en ook van de klacht bij de Nationale Ombudsman?
  • Kunnen aan de Raad stukken daarover beschikbaar gesteld worden, zodat de Raad een inzicht krijgt in de wijze waarop een en ander door het College wordt afgewikkeld en of dit wel op een goede en serieuze manier gebeurt?
  • Hoe ver staat het Erfgoedhuis met het produceren van de lijst? Als deze in januari eraan komt, kan deze dan direct aan de Raad worden doorgestuurd?
  • De wethouder heeft destijds de aangifte bij de politie een beetje afgedaan als “de politie heeft belangrijker zaken te doen”, maar toch blijft de vraag hoe het met de aangifte gesteld staat en of er daadwerkelijk aangifte gedaan is? Na een aangifte moet de politie een vervolg geven aan een en ander en is dat gebeurd of niet? Zo ja, hoe?
  •  Hetzelfde geldt voor de melding bij de verzekering van de gemeente. Heeft een dergelijke melding plaatsgevonden en is uitkering geschied? Dat geldt met name voor manifeste diefstallen van kunstwerken die aanvankelijk wel aanwezig waren, maar na de samenvoeging van de gemeenten plotsklaps verdwenen zijn.

–       In hoeverre is de klankbordgroep nog actief betrokken bij de afwikkeling?

Dan nog een algemene vraag:

  • Is het College het met de fractie van Westland Verstandig eens dat het geld en de tijd die aan deze kwestie besteed worden, buitenissig zijn en dat dit al lang opgelost had moeten zijn en worden en dat ten onrechte nu weer veel bewaarkosten en ook onderzoekskosten aan het Erfgoedhuis gemaakt moeten worden en dat dat allemaal niet nodig zou zijn geweest en gebruik gemaakt had kunnen worden van bestaande lijsten, opgemaakt door vrijwilligers?
  • Kan het College de onvrede van niet alleen onze fractie maar ook van de betrokken inwoners die de lijsten gemaakt hebben, plaatsen en dat wij met z’n allen van oordeel zijn dat dit een voorbeeld van slecht bestuur is en ook een voor beeld van geldverspilling daar waar gelden zo nodig en elders in de gemeente nuttig kunnen worden ingezet?

De fractie van Westland Verstandig verzoekt u de vragen binnen de daarvoor gestelde termijn schriftelijk te beantwoorden.

Hoogachtend,
U e.a.,

 

Namens de fractie van Westland Verstandig
Peter Duijsens

 

 

Back To Top