skip to Main Content

Schijnvertoning. Haagse politiek op z’n smalst. Standpunten Opslag Duurzame Energie

Schijnvertoning. Haagse politiek op z’n smalst. Standpunten over de Opslag Duurzame Energie en de ernstige gevolgen voor een aantal tuinbouwbedrijven

Een aantal tuinbouwbedrijven dreigen meer te moeten gaan betalen voor elektriciteit vanaf 1 januari 2020. De regering besloot eerder de particuliere huishoudens een fikse verlaging in de tarieven te geven en de bedrijven zouden als de grootste vervuilers meer moeten gaan betalen. Dit noemt men de Opslag Duurzame Energie (ODE).
De gedachtegang van het Kabinet is dat met de hogere opbrengst de subsidiepot voor de duurzame energie beter gevuld kan worden zodat die pot meer kan bijdragen aan de verdere verduurzaming. Aardwarmteprojecten in Westland worden deels uit die pot (SDE+) betaald evenals initiatieven voor zonnepanelen.
Minister Wiebes beloofde al voor de behandeling in de Eerste Kamer waar gisteren de stemming plaatsvond, dat overleg gevoerd zou worden met de industrie en dus ook met de glastuinbouw over de gevolgen. In 2020 gaat de verhoging gewoon door en op zijn vroegst zou in 2021 iets te merken zijn van de belofte van de minister.
CDA kwam daarna met een soort bühnemotie waarin gevraagd wordt aan de minister een onderzoek te doen welke mogelijkheden er zijn om de lastenstijging te verminderen en eventueel te temporiseren. Dat zal echter niet in 2020 gaan gelden.
Ook hadden LTO-voorlieden ferme woorden geuit dat de verhoging helemaal van tafel moest en je zou dan verwachten dat de Eerste Kamerfracties van bijvoorbeeld CDA, VVD, SGP, ChristenUnie, Partij van de Arbeid tegen de Opslag Duurzame Energie zouden stemmen. Maar niets was minder waar. Zij stemden gewoon vóór en dus bereikten zij in het geheel niets. Doordat de bühnemotie werd aangenomen konden zij toch na afloop met geheven hoofd aan de borrel want zij hadden zich geprofileerd. Dat de tuinders in ieder geval in 2020 er niets mee opschieten was op dat moment niet het belangrijkste meer.
Zo werkt de politiek en dat is natuurlijk heel slecht. Volgens Westland Verstandig moet dat echt anders. Ofwel je bent vóór iets en dan stem je ook voor, of je bent tegen en dan stem je tegen, maar je haalt geen fratsen uit om de voorstem toch te vergoeilijken.
De Raad van de gemeente Westland heeft ook een brief gezonden aan de Eerste Kamer, maar die heeft natuurlijk niet geholpen bij de landelijke partijen die ook in de Westlandse gemeenteraad zitten. Zoals eerder ook al gebleken is werkt het Westlandse belang nou eenmaal niet door bij de landelijke partijen die in de regering zitten. Alleen bij de landelijke en de lokale verkiezingen weten ze de weg naar Westland te vinden, maar dat zijn alleen mooie foto’s en probeert men de bewoners te overtuigen van het grote belang van Westland. Weer terug in Den Haag en op het pluche beland is men dat belang weer snel vergeten. De (stem)buit is immers binnen!

Namens de fractie van Westland Verstandig,
Peter Duijsens

Back To Top